BTW 2023 0%

Plannen kabinet voor afschaffen btw op zonnepanelen

Het kabinet wil de btw op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023 afschaffen. De btw op zonnepanelen gaat omlaag van 21% naar 0%. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Doel: minder administratie voor particulieren en de Belastingdienst

Door de btw te verlagen van 21% naar 0%, hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen, de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt hen en de Belastingdienst werk. Ook hoopt het kabinet dat de maatregel meer particulieren stimuleert om zonnepanelen te nemen.

Voorstel: btw op zonnepanelen van 21% naar 0%

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen afschaffen. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur.

Stand van zaken wetsvoorstel

Dit voorstel is onderdeel van het Belastingplan 2023. Als de Tweede en Eerste Kamer dit voorstel goedkeuren, gaat het vanaf 1 januari 2023 in.

BTW teruggave tot 2023

BTW TERUGGAVE PARTICULIEREN

Zonnepanelen leveren energie op en zodoende beschouwd de Belastingdienst je als een klein energiebedrijf, ondanks dat je in het dagelijks leven geen ondernemer bent.

Dat is goed nieuws aangezien je over de aanschaf en installatie van zonnepanelen de BTW kan terugvragen. Hier beschrijven we de stappen die je moet volgen om hier aansprak op te maken.

Voordat je verder gaat, de uitleg gegeven geldt alleen voor particulieren!

 

Wat belangrijk is voor de aanvraag is dat zowel het energiecontract als de factuur van de zonnepanelen op dezelfde naam staat. Is dat niet het geval kun je de BTW niet terugvragen.

Formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'

Voor het terugvragen van de BTW, meld je jezelf bij de belastingdienst aan als ondernemer via het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders.

Door deze aanmelding kan je gebruik maken van de kleine onderneming regeling (de KOR-regeling). Het voordeel is dat je geen omzetbelasting hoeft af te dragen aan de Belastingdienst en dit dus maar eenmalig doet. Dit houd wel in dat je 3 jaar lang geen BTW kunt terugvragen. Mocht je binnen deze termijn panelen willen bijplaatsen of een eigen bedrijf willen beginnen kun je tot die 3 jaar dus geen BTW terugvragen. 

Met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders kun je je aanmelden als ondernemer. Waar moet je opletten?

 • Vul hier jouw gegevens in: je naam, het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst, je telefoonnummer, je burgerservicenummer en de factuurdatum.
 • Vul je correspondentieadres voor de btw in (dat kan een ander adres zijn dan het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst).
 • Kruis aan of je mee wil doen aan de KOR.
 • Onderteken het geprinte formulier en stuur het naar de Belastingdienst.

Reactie Belastingdienst 

Na ontvangst van het ingevulde formulier stuurt de Belastingdienst binnen 10 werkdagen de brief "Vaststelling belastingplicht" retour.

In deze brief staat het btw-nummer waarmee je als ondernemer geregistreerd bent. Hiernaast ontvang je nog een brief met inloggegevens voor een digitale aangifte. 

Waar moet je op letten

 

 1. Na het aflopen van het kalenderjaar waarin je de panelen hebt gekocht, ben je verplicht binnen 6 maanden de aangifte te doen. Gebeurd dit niet riskeer je een boete! Het is dus van belang dat je de teruggave zo snel mogelijk inzet en het proces zo spoedig mogelijk voltooid. Heb je bijvoorbeeld na een aantal weken nog geen reactie van de Belastingdienst gehad, neem contact op en vraag een update (telefoonnummer belastingdienst : 0800-0543)
 2. Normaal gesproken verloopt de aangifte digitaal, in sommige gevallen ontvangt u een papieren aangifteformulier. In geval van het laatste vult u deze in en verstuurd u de aangifte per post.

Geef je rekeningnummer door

Om er zeker van te zijn dat de uitbetaling op het juiste rekeningnummer gebeurd, geeft u het rekeningnummer van keuze door via de website van de belastingdienst: Rekeningnummer wijzigen. Dat moet óók als de Belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft voor de inkomstenbelasting of toeslagen!

Waar moet je op letten

 

 1. Voordat je BTW aangifte indient kun je het rekeningnummer al doorgeven, dit versoepelt de uitbetaling
 2. Vul bij contactpersoon je eigen gegevens in en bij subnummer de 2 cijfers na de B in van jouw ontvangen BTW-nummer.

Dien je btw-aangifte in

Heb je de brief en inloggegevens ontvangen van de Belastingdienst? Dan kun je starten met de (digitale) btw-aangifte. Het bedrag dat je terugkrijgt, is de btw die je betaald hebt min een vast bedrag (dat noemen we het forfait).

INVULLEN FORMULIER

Je hoeft alleen de rubrieken 1 en 5 in te vullen. Bij rubriek 2, 3 en 4 vul je niets in (in de digitale aangifte klik je op 'Akkoord').

 • 1a: Vul bij 'Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend' het cijfer '0' in. Bij 'omzetbelasting' vul je het forfait in dat hoort bij het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Dit forfait vind je in de tabel hieronder. Bijvoorbeeld: voor een systeem van 3.300 Wattpiek (10 zonnepanelen) is het forfait € 80. Let op: deze tabel geldt voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan (dit komt het meest voor). Er is een aparte tabel voor zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak (dit komt weinig voor).
 • 5a: Vul nogmaals dit forfait in (bij de online aangifte wordt dit bedrag automatisch ingevuld).
 • 5b: Vul de btw in die je hebt betaald voor de aankoop en installatie. Dit bedrag staat op de factuur. Voor een systeem van 3.300 Wattpiek zal dit ongeveer € 900 zijn.
 • 5c en 5e: Vul het verschil tussen de bedragen in (in dit voorbeeld: € 820). Door het forfait krijg je dus niet de hele betaalde btw terug.
 • 5d: Deze vraag kun je leeg laten.

FORFAIT VOOR ZONNEPANELEN (opdak systemen)

Opwekvermogen in Wattpiek Forfait (omzetbelasting)

1 - 1000

€ 20
1001 - 2000 € 40
2001 - 3000 € 60 
3001 - 4000 € 80 
4001 - 5000 € 100
5001 - 6000 € 120
6001 - 7000 € 140 
7001 - 8000 € 160 
8001 - 9000  € 180
9001 - 10000 € 200